7.10.08

Dzungel Atlandi ookeanis

Võtsin jälle korra puhkust ja sõitsime Assooridele. Keset Atlandi ookeanit, 1500 km Lissabonist ja 3900 km Ameerika rannikust. "The origin of the name Azores was derived from the archaic Portuguese word "azures" the plural of the word blue."

Vulkaanilise päritoluga saared kuuluvad Portugalile ning ongi igas mõttes Portugal. Keele, kultuuri ja eriti gastronoomia poolest. Niisiis, veetsime nädala Assooride "peasaarel" Sao Miguelil, millel asub ka pealinn Ponta Delgada. Teiste saarte vahel oleks võimalik rännata kasutades kohalikku lennufirmat SATA, aga meil jäid need mõneks teiseks korraks. Sao Miguel on 760 km2 ja saarel elab about 150 000 elanikku. Seda on piisavalt, et nädala jooksul saarele mitu tiiru peale teha ja pealinna kõik nurgatagused läbi kolada.
Põhiline, mille pärast assooridele minemist üldse kaaluda, on vapustav loodus. Sealt ei leia kollaseid liivarandu lamamistoolidega ega lõppematut rida restorane ja baare. Mäed, kaljud, matkamine, järved, ookean, dzungel, vaalad ja keedukartul on need põhjused, miks keegi peaks üldse oma puhkust sinna kanti planeerima.
Turismist on paik peaaegu rikkumata, puudub igasugune müügitegevus, keegi ei suru sulle peale midagi, ei meelita restorani jne.

Reisijuhist
Isegi Lonely Planet pole Assoore veel avastanud, ka Portugali reisijuhis märgitakse mokaotsaga vaid saarte olemasolu. Kohapeal pole asi parem, inglise keels on müügil ainult pildiraamatud. Nii et info linnadest ja vaatamisväärsetest paikadest ei ole just kõige paremini kättesaadav. Enamasti on see ikka iseavastamise rõõm.

Hotellidest
Hotel Azores Atlantico ja Marina Atlantico on Ponta Delgada mereäärsel promenaadil kohe sadama vastas asuvad kaks sõsarhotelli. Asukoht "geograafiliselt" on peaaegu suurepärane, 5 minutit "kesklinna", õhtused jalutuskäigud, 100% merevaade. Aga, mereäärne promenaad on ühtlasi ka üks linna peatänavaid. Seetähendab hommikust pidevat autode voorimist akna all ja vaikusest ja rahust suurt midagi rääkida ei saa.
Tegemist oli ikkagi linnahotelli, mitte kuurortga. Näiteks hommikusöök oli 7 päeva täpselt üks ja sama, samas kui puhkuse sihtkohtades söögid ikka pisut vahelduvad, kuna samad inimesed viibivad seal pikemaid perioode.

Autorendist ja ringi sõitmisest
Euroopa mõistes keskmiselt kallis, umbes 40 EUR päev. Kuigi võimalus on auto ette broneerida, soovitaks teha pigem kohapeal. Avise, Europcari ja Sixti esindav firma Ilha Verde Car Rental on üks kallimaid. Meie kasutasime Tourhillas Car Rental ja võitsime ca 20 eur. Autost piisab enam kui küll, kui võtta 4 päevaks. Selle ajaga saab saarele hea soovi korral kaks tiiru peale teha. Tegelikult tuleks muidugi võtta rahulikumalt, osade kaupa. Kõige tavalisema ja lihtsama kaardi abiga saab igati hästi hakkama, kuigi soovi korral võib poest soetada ka kallima ja detailsema. Teed on väga heas korras, aga väga käänulised ja kohati VÄGA järsu tõusu/langusega. Märgistus on päris hea. Igasuguste suurepäraste vaadete nautimiseks on ehitatud vaateplatvormid ehk "Miradurod" ning kui kuskil silt sellise poole viitab, tasub ka vaatamas käia.

Linnadest
Linnad on kõik suhteliselt ühte nägu. Ponta Delgada, Ribeira Grande, Villafranco de Campo, Nordeste, Furnas jpt. Igal linnal on oma väike sadam, oma peaväljak istuvate vanameestega ja paar kohvikut. Ühesugune arhitektuur, ühesugused kirikud, ühesugused kaunistused. Tagantjärele on üpris keeruline meelde tuletada, mis pilt, mis linnas võetud on. Kõnniteed on ulmeliselt kitsad. Ponta Delgada "vanalinn" ei ole koht mõnusalt jalutavale turistile, jalutada saab promenaadil. Kõnniteel tuleb kõht sisse tõmmata, kui autod sinust mööda vihisevad. Üpris õudne.

Loodusest
Loodust ei ole võimalik sõnadesse panna.
See oli lihtsalt nii võimas.

Söömisest
Assooridel (ja Portugalis) söömisel on omad head ja halvad küljed. Hea külg on näiteks see, et jube palju on igasugu maitsvaid mereelukaid. Mõõkkala ja haikala, sardiine ja makrelle, tigusid ja molluskeid. Halb külg on see, et garneering on pidevalt üks ja sama - keedukartul, salat ja konservmais. No ma ei tea, see oli koguae igal pool sama. Ausalt öeldes tundub mulle kuidagi kohatu maitsva kalafilee kõrvale tavalist kollast maamugulat süüa. Üks põnevamaid roogasid, mis me sõime, on Cozido, Furnase linnas pakutav spetsiaaltoit, mis küpsetatakse valmis kuumaveeallika juures maasse kaevatud augus. Need allikad suitsevad ja haisevad metaani järgi ning lijad ja juurviljad paigutatakse sinna spets aukudesse, kus ta siis päevi laagerdub. Toit lõhnab ja maitseb umbes samamoodi nagu need allikad, aga väga põnev on. :) Halb on veel see, et väga palju süüakse hamburgereid ja friteeritud toite, või üldse kuidagi paksukstegevat toitu, mitte värsket ja kerget nagu Vahemere ääres.
Ja siis veel mu absoluutsed lemmikud - Ponta Delgada peatänava ääres asuvas kohvikus müüakse IMEHÄID väikesi koogikesi. Ma teadsin juba ammu neid häid kooke, mida Lissabonis Belemis tehakse, aga need olid VEEL PAREMAD. Kook nimega Queijada de Leite.

Olkase pildid on siin.
Minu pildid siin.

2 comments:

irvikkass said...

Juhuslikult sattusin siia, kuna googeldasin üht asja Assooride kohta. Käisin ise ka seal 2008. aastal. Furnases muide toit ei laagerdu üldsegi mitte ega tee seda päevi. Tegu on ikka lihtlabase haudumise või muu taolise protsessiga, aga maa sees ja auku kaevatud toidu saab ikka tundide mitte päevadega kätte (nii umbes 6 tunniga peaks kindlasti valmis olema:)

Annekreet said...

:)