27.6.12

Leiunurk: For the love of Slovenian seaside

Ega keegi Eestis Sloveenia riigist suurt midagi ei tea. Vähe sellest, et Ljubljana on paeluvalt elujaatav ja sarmikas linnake ning võimsad mäed ja looduspargid pakuvad matkanaudinguid, kõige parem osa Sloveeniast on tilluke jupike maad Aadria mere ääres Itaalia ja Horvaatia legendaarsete rannakuluaaride vahel.

Need mõned Vahemere päikeselises kullas sillerdavad linnad on hästi hoitud saladus, kuhu igaüks ei peagi teed leidma. Kes tahab, käigu edasi seal, kus on päris rannakuurortid.

Koper on linnadest suurim, ajaloohõngulist keskust ümbritseb moodne infrastruktuur sadamate, vabrikute ja superkaubanduskeskustega. Sellel kaitsemüüril ei tasu ennast heidutada lasta ning tüürige kindlameelselt edasi keskuse poole.

Portoroz on kuurortlinn pungil betoonist hotelle ja kasiinosid. Sealt võib läbi sõita ning rannas käia, kui teile meeldivad massisuplused.

Pärleid tasub aga otsida lahesoppi peidetud Izolast või värske kala haisulisest Piranist. Minu süda kuulub viimasele, sest see linn lihtsalt võtab sind oma rüppe ja täidab rõõmuga.

 

Ma olen ka varem korra maininud, et majutuskohtade leidmine tundub kohati nagu saatusest määratud. Ka seekord polnud meil otseselt plaani Pirani pidama jääda, aga pärast lohakat loivamist mööda poolsaare tippu ümbritsevat promenaadi tundus, et tegelikult on kodu käes, leia veel vaid voodi. Piran pole selles mõttes just parim koht, eriti kui 120 € toa eest tundub liigne liialdus. Potsatasime korraks muulikividele jalgu puhkama ja seal ta oli. Otse meie peade kohal kõrguva rõdu küljes rippus “apartement for rent” ja telefoninumber.

Sellised hetked on alati reiside creme de la creme, kui oled leidnud oma ajutise kodu. Selle sama mereäärse majakese esimesel korrusel pooleteistmeetriste müüride vahel asunud korter ei olnud küll midagi erilist (korralik köök, vannituba ja eluruumid), aga isiklik promenaadiäärne terrass naabrite jäätisekohvikust leviva wifiga, loojuv päike, õhtusöök värskest valgest kalast, valge vein ja mis peamine - elu keset kohalikku olu (mammid, papid, koerad, kassid), vot see on see, mis hea veel paremaks teeb.



Ja siinkohal kasutan võimalust reklaamiks, kui keegi veel tahab Sloveenia rannikule sattuda ning otsib mõistliku hinnaga toredat majutust, siis koht on selline:

APARTMAJI SANTINA
Gregorciceva 21, Piran

Tel +38641406833

E-mail: 13.valter@gmail.com

Kohalikke kulutusi:
- 2-toaline apartement mere ääres Pirani vanalinnas, 60 €/ öö (juunis)

- Õhtusöök kahele: värske valge kala ahjus küpsetatud koos värskete kartulite ja oliividega, 2 suurt värsket salatit ja pudel valget veini, 44 €
- 
Hommikusöögiliud hea ja paremaga, värske apelsinimahl, kakao ja kohvi, 23 €



Sloveenia on natuke nagu Eesti - ajaloo poolt räsitud, valesti mõistetud ja alahinnatud, aga    tänapäeval värskendavalt kaunis, omapärane ja mõistliku hinnatasemega maa!

No comments: