24.11.11

Saksa saun!

Soome saun, Eesti saun, Türgi saun.
Mis asi on Saksa saun?

Siin kohal teen vägivaldse üldistuse ja nimetan Saksa saunaks AquaDome spaahotelli (Austria) suurejoonelist saunamaailma. Kuigi seal on esindatud nii Soome kui Türgi saunad, toimub germaani kultuuriruumis avalilk saunaskäimine teistmoodi kui meil.
(Foto on illustreeriv, pilt on tehtud saunas Indias)


Mis saunadesse puutub, siis arvasin seni, et olen juba kõike näinud. Muidugi ma olin kuulnud, et sakslased käivad avalikus saunas alasti, mehed-naised üheskoos. Ning muidugi ma olin praalinud kergemeelselt võõramaalaste ees, kuidas me Skandinaavias ikka paljalt seda õiget saunamõnu võtame, aga miski ei valmistanud mind ette selleks, et AquaDome’i saunakompleksi uksest sisse astudes sattun justkui nudistide randa. Saunas, dušši all, puhkepinkidel, basseinis - kõik rõõmsalt üheskoos ja porgandpaljalt.

“Kõik me oleme ju täiskasvanud ja mehi-naisi näinud”, ütlesin ma ise hiljuti vanas mereäärses saunaosmikus, kus tundus lausa patt bikiinidega higistada. Ega alastus ei olegi ju häbiasi. Ainult, et kui seda on järsku meelevaldselt väga palju ja korraga, siis tundub kõik nii hirmus naljakas ja napakas.

"Heake küll, mis seal siis ikka," mõtlen ma hommikumantlit ära pannes ja lipsan heinasauna uksest sisse. Vau. Saun on kujundatud lakana, kus heinapallide vahel ringis puidust istepingid. Kõik pidulikult vaikivaid paljaid mehi ja naisi täis. Meeleolu loomiseks mängib šlaagrimuusika. Ma ei tea, mis mind nii kohutavalt naerma ajab, aga see lihtsalt on nii totakas! Tunnen ennast nagu varateismeline, kes Playboyd vaadates punastab ja itsitama hakkab. Minu vastupandamatud naeruturtsatused on vaikuses muidugi täiesti kohatud, nii et topin kaasasoleva käteräti suhu ja pigistad silmad nii kõvasti kinni kui saan. Ma ei suuda seal väga pikalt olla.

Kui silm juba igas vanuses alastusega harjuma hakkab, pole asi enam nii hull ja tuleb tutvust teha kõigi teiste saunaveidrustega. Ühes saunas on ruumi keskele ehitatud kerisele monteeritud perpetum mobile, mis iga natukese aja tagant kuumadele kividele vett tilgutab. Just nimelt tilgutab, sest korraliku leiliga harjunud inimesena ei saa seal nahkagi märjaks.

Spaa kõige suuremas saunas on leiliviskamiseks ehitatud lausa omaette masinavärk veetoru ja propelleriga. Leili “laseb” see masin iga 15 minuti järel ja selleks ajaks on sauna sisenemine ja väljumine keelatud.

Üleüldse on saunaskäik ikkagi korrapärane tegevus, uste peal võib näha juhendeid, kaua ühes või teises saunas olla tohib. Ilmselt ka seetõttu kuulub siin iga sauna juurde kohustuslik element - seinakell.

Järgmises väiksemas leiliruumis tehakse manuaalselt “rätikutrikki”. Kõigepealt avab professionaalne spetsialist saunaruumi ukse ja hakkab vannilinaga värsket õhku “sisse kloppima”. Seejärel uks suletakse, visatakse kividele sahmakas vett ning härra keerutab nüüd rätikut peakohal nagu propellerit. Veel erinevad kloppimisliigutused õhu ringlema ajamiseks ja kui te veel hämmastuse ja naeruluksatuste kätte lämbunud ei ole, siis võib higistama hakata. Saun ei ole siin naljaasi. Kõik on surmtõsised ja hiirvaiksed.

Paljalt jalutatakse ringi ka saunade esises ooteruumis ning minnakse õues asuvasse sooja veega basseini, mis asub sobilikult tervisekohviku akende all. Nii võivad einestajad oma lõunasöögi ajal ikka vees hõljuvaid lihakehasid jälgida.

Viimaks tunduvad katmata ihud juba täitsa tavalise asjana. Kui esialgu püüdsin viisakalt “mujale vaadata”, siis probleem on selles, et rahvast on nii palju, et ükskõik, kuhu pilk suunata, seal on ikka keegi. Nii ma siis lihtsalt jõllitangi ... kõiki.

Just sellepärast tulebki mulle peaaegu üllatusena, et pesuruum enne riietesse tagasi pugemist on meestele ja naistele eraldi. Mida mul nüüd enam varjata on?!

3 comments:

alari said...

ehee, paari aasta eest kogesin seal täpselt sama! mudel tundub toimima.

ARVAJA said...

Tere.

Mis imestamine see siis nüüd on?

"Saunas oldi porgandpaljalt"

See on juba maailma algusest alates nii, et saunas ollakse ihualasti (nii nagu siia maailma tullakse).

Samuti ei ole mingi ime see, et segasaunas (Soome keeles yhteyssaunassa)on naised ja mehed üheskoos.See on igati loogiline, et ühissaunas pesevad naised ja mehed koos.


ARVAJA said...

Tere.Mis imestamine see siis nüüd on?"Saunas oldi porgandpaljalt"See on juba maailma algusest alates nii, et saunas ollakse ihualasti (nii nagu siia maailma tullakse).Samuti ei ole mingi ime see, et segasaunas (Soome keeles yhteyssaunassa)on naised ja mehed üheskoos.See on igati loogiline, et ühissaunas pesevad naised ja mehed koos.