12.10.10

Sülvi kõrvitsakook

Kui pool mu endise kirjandusõpetaja tädi Ulve kasvatatud hiiglaslikust kõrvitsast meie külmkappi maandus, siis mulle meenus kuskilt hämaralt, et eelmisel aastal tegin ühte jubeeee head kooki. Kogu õhtu otsisin retsepti nagu hull. Raamatutest, märkmiku vahelt, internetist. Mida pole, seda pole. Kuni lõpuks....

Ühesõnaga, meil oli üle-eelmisel aastal kontoris ajutiseks abiliseks Sülvi, ja kui Sülvi töölt ära läks, siis ta tegi seda kõrvitsakooki. Nii et see on Sülvi poolt saadetud retsept ja ma panen ta selleks puhuks kirja, kui ma järgmisel kõrvitsahooajal jälle otsima hakkan.

Kook ise on tõesti väga maitsev!(Pilt on niisama internetist ja põhi pole päris see, aga konsistents näeb välja samasugune)

PÕHI:
  • 200 g Digestive küpsiseid (ma olen kasutanud ka pakki tavalisi Selga küpsiseid)
  • 75 g võid
  • 2 sl suhkrut
Purusta küpsised ning sega sulatatud või ja suhkruga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud tordivormi põhja. Küpseta põhja 200C ahjus 10 minutit.

TÄIDIS:
  • 500 g maitsestamata toorjuustu (kasutasin paki õrnsoolast Ricotta toorjuustu kreemi)
  • 3 dl suhkrut (pane vähem, kui magusat ei armasta)
  • 500 g tükeldatud kõrvitsat (kogus pole tegelikult väga oluline, ma panen silma järgi :))
  • 2 dl hapukoort (ma panin maitsestamata jogurtit)
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 1 tl kaneeli (mina panin rohkem ja natuke muskaati ka juurde)
  • 1,25 tl soola
  • 4 muna
Kuumuta kõrvitsatükke kastrulis nõrgal kuumusel, kuni vedelik eraldub. Hauta pehmeks ja püreeri. Vahusta suures kausis toorjuust ja suhkur. Lisa kõrvitsapüree, hapukoor, vanillsuhkur, kaneel ja sool. Lisa ükshaaval ja pidevalt vahustades munad. Mul jäi segu suhteliselt vedel.
Kalla segu põhjale ja küpseta 175 kraadises ahjus 1 tund.

See on nüüd see koht, kus minu koogitegemine tavaliselt lõpeb, aga retsept läheb edasi.
Koogile käib peale kate, aga minu arust on küpsetis suussulav ka ilma selleta. Igaks juhuks siiski märgin ära, et:

PEALE:
  • 2,5 dl hapukoort
  • 3 sl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • kaunistamiseks kreeka pähkleid
Vahusta omavahel hapukoor, suhkur ja vanillsuhkur. Määri segu küpsenud koogile ja küpseta veel 5 min. Jahuta vormis.

Kindlasti on soovitav kook valmis küpsetada eelmisel õhtul enne serveerimist või vähemalt hommikul, kui tahad õhtul pakkuda. Kook peaks tahenema vähemalt 6 tundi.

2 comments:

ann said...
This comment has been removed by the author.
ann said...

Nõustun, et kook on maitsev ja olen seda mitu korda teinud, aga iga kord kipun unustama, et vähemalt minu 26 cm koogivormiga piisab poolest kogusest. Kui teen terve koguse, siis tuleb sisu nii palju, et tunni ajaga see kindlasti ära ei küpse.