18.9.10

Väga lihtne suussulav ploomikook

Kaks nädalat tagasi käisime Kongutal külas pisikesi notsuperekondasid vaatamas. Et puud olid sinakaslillasid ploome paksult täis, siis saime suure kotitäie luuvilju kaasa. Ma olen nendest nüüd kolm korda kooki teinud, täna just on viimane ports. Ja iga kord seda sama lihtsat kooki, sest see on lihtsalt nii hea. Koogi algidee on pärit Siit nurgast ja sealt nurgast blogist.

Vaja on:
  • ploome
  • 2 sl suhkrut või 6 sl heledat suhkrusiirupit
  • 2 sl mett
  • hakitud värsket basiilikut või 1 sl kuivatatud basiilikut
  • kardemoni või kaneeli
Ühesõnaga, võtad paraja hulga ploome. Ma pole neid kunagi kaalunud või lugenud, niimoodi silmajärgi võtad. Urgitsed kivi välja ja lõikad ploomi tükkideks. Igaljuhul väiksemaks, kui ainult pool. Ploomid lähevad kaussi, lisa suhkur, mesi ja maitseained ning sega kõik läbi. Pane kauss kõrvale seisma.

Nüüd on vaja:
  • 2 muna
  • 125 g suhkrut
  • 60 ml vett
  • 40 ml oliiviõli
  • 3 sl balsamicot
  • 125 g jahu (mulle meeldib teha nii, et 2:3 on täisterajahu ja 1:3 nisujahu)
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • soola
Munad ja suhkru ajan mikseriga kenasti vahtu. Nüüd läheb juurde vesi, õli ja balsamico. Teises anumas segad valmis kuivainete kogumiku ning nüüd lähevad need kenasti kokku.

Võtad vormi niing vooderdad selle küpsetuspaberiga. Valad peale veidi õli ning ajad laiali. Nüüd vala taigen vormi (üsna vedel peaks jääma) ning tõsta peale kõik ploomid (vajuvad vedeliku sisse). Kõige peale riivi või puista Muscavado või Demere suhrut ning nüüd 45 minutiks ahju!

Serveerida võib nii jäätise kui magusa kastmega. Näiteks sega pliidil madalal kuumusel kokku kookospiim, kondentspiim ja üks muna.

1 comment:

Anu V. said...

Seda kastet tahtsin tingimata ise ka proovida. Väga hea, et siia kirja panid:P