19.9.10

Hõrgud hommikusöögid

Ei tea, kas planeetide seis on selline või õigetel pühakutel päevad, aga viimasel ajal on mul kange söögitegemise ja küpsetamise tuhin. Muudkui keedan ja küpsetan. Oliver ütleb, et tema ei taha enam välja sööma minnagi, sest kodus on kõik palju parem.Pisut irooniline selles valguses, et meil on käsil väike kaalukaotusprogramm ning targem oleks kõikvõimalikest hõrgutistest loobuda. Aga ei. Eile õhtul ma küpsetasin KAKS kooki. Eelmises postituses kirjeldatud ploomikoogi ning ülalpoolse pildi peal viimast lihvi saava õuna-põldmarja koogi.

Lisaks kookidele eksperimenteerisin kahel nädalavahetusel hommikusöökidega ning tulemus oli taas jalustrabav. Sellepärast ma panen need tegemised kirjad. Daamid (või vastupidi, härrad), kui teil on vaja oma kallimale hommikust üllatust, siis siin on midagi, mida tasub kaaluda!

Õuna-kartuli pannkoogid köömnetega (kahele)
  • 1 õun (võib ka rohkem kui sul on)
  • 3 keedetud kartulit (kui nädala sees kartuleid teed, keeda mõni lisaks ja pane kõrvale)
  • 2 sl suhkrut
  • soola
  • köömneid
  • 2 muna
  • 2 dl täistera nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
Ettevalmistus:
Riivi õun ja kartulid peenikese riiviga. Kogused ei oma siin isegi väga suurt tähtsust, no mis siis ikka kui läheb kaks õuna ja 5 kartulit, tulebki tummisem tulemus. Huvitav oleks kindlasti proovida ka riivitud ingverit lisada. Segad riivmassi suhkruga ja vähese soola kokku ning lisad munad. Segad ühtlaseks. Jahu segada eraldi anumas küpsetuspulbriga ja siis seguga koku. Nüüd lisa köömneid. Tainas ongi valmis!

Praadimine:
Aja pann kuumaks, aga mitte liiga tuliseks. Tuleb tunnetada, millal on paras, et koogid kõrbema ei läheks. Õli panni peale. Tõsta supilusikaga väikesed pätsikesed, prae ning keera.

Serveerimine:
Võid muidugi kasutada oma fantaasiat ja seda, mis sul kodus kapis parasjagu on, aga mina tegin nii. Kookide kõrvale törtsuke Ricotta toorjuustu kreemi (fantastiline uudistoode meie piimatoodete seas!). Peale törtsuke õunapüreed (või õunamoosi), sellele raputa kaneeli. Pisut ujutasin pannkooke kondentspiima niredega ning eelmisest päevast järgi jäänud põldmarjakeedisega. Kaunistuseks basiilikuleheke.

Maitsekooslus on sume ja sametine. Köömned annavad õuna-kartulimassile mõnusa maitse ning hapukas moos on magusa kondentspiima kõrval nagu täpp i peal. Ning mahedamaitseline ricotta seob selle kõik edukalt kokku.

Jogurtipannkoogid (kahele)
  • 2 muna
  • 2 sl suhkrut
  • 250 ml maitsestamata jogurtit (ja kui rohkem läheb pole ka hullu, eks)
  • 2 dl täisterajahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • soola
Ettevalmistus:
Klopi munakollased ja suhkur kokku ning lisa jogurt. Sega eraldi jahu, küpsetuspulber ja tsipake soola ning pane jogurtimassiga kokku. Vahusta munavalged nind sega õrnalt taignale juurde, võivad näha jääda väikesed vahupilved.

Praadimine:
Aja pann kuumaks, aga mitte liiga tuliseks. Tuleb tunnetada, millal on paras, et koogid kõrbema ei läheks. Õli panni peale. Tõsta supilusikaga väikesed pätsikesed, prae ning keera.

Serveerimine:
Võid muidugi kasutada oma fantaasiat ja seda, mis sul kodus kapis parasjagu on, aga mina tegin nii. Kookide kõrvale törtsuke Ricotta toorjuustu kreemi (fantastiline uudistoode meie piimatoodete seas!). Ujuta ricotta üle külmkapist ülesulatatud maasika- või vaarikatoormoosiga ning kaunista mõne värske basiilikuga.

Jogurtikookide tekstuur on mõnusalt õhuline ning kerge. Ricotta ja toormoos kõrvuti on täiesti vapustav maitsekooslus ning isegi basiilik kingib sinna kõrvale mõnusalt vürtsika maitse!

No vat, sellised lood meie köögis.
Ootan huviga uusi katsetusi!

No comments: