15.12.09

Koh Samui ehk Taimaast tagantjärele

Ma olen juba eelmise aasta aprillist saadik tahtnud kirja panna oma reisiloo Koh Samui saarele Taimaal. Peale Touresti ostsime KLM-i sooduspakkumisega lennupiletid Singapuri ning sealt edasi jäi esialgu lahtiseks, kas Balile või kuskile mujale eksootilisse kohta. Tai poiste Santi ja Pae külaskäik märtsis otsustas asja - olime külla kutsutud pisikesele Koh Samui saarele, mis asub mandrist paremal Tai lahes, India ookeanis.Singapurist saab Samui saarele lennata toreda lennufirmaga Air Bangkok ning pilet on Aasia kohta suhteliselt kallis, 3000 kr kanti. Loomulikult saab Samuile lennata ka otse Bangkokist.
Saare lennujaam on hinnatud üheks maailma kõige kaunimatest lennujaamadest ning see on tõepoolest põnev - vabaõhu lennuväli. Piiripunkt, tolliametnik ning pagasilindid asuvad rookatustega kaetud paviljonides, seinu pole kuskil.
Chaweng ja Samui Paradise Hotel
Saare pealinnaks ja suurimaks turismipiirkonnaks on piki rannajoont venitatud pikk ja kitsas Chaweng. Chawengis asus ka meie ajutine kodu, Samui Paradise Hotel. Selle paradiisi kõige suuremaks plussiks on kindlasti tema asukoht. Nimelt asub hotell Chawengi rannapiirkonna "lõpus", mis tähendab, et lugematud restoranid, kauplused, rätsepatöökojad ja massaažisalongid jäävad vaid jalutuskäigu kaugusele, kuid siiski piisavalt kaugele elust ja melust, et nautida rahulikku ja mõnusat puhkust. Vees saab vabalt ujuda ning rannaliival ei komista iga kahe sammu tagant mõne paksu valge turisti otsa.Lisaks oleme me veel need õnnelikud, keda teised inimesed vaatavad kadedusvilkega silmis - meile on antud kasutada otse rannal asuv eksklusiivne Paradise Villa, 30 meetrit merelaineteni, suur privaatne terrass ja sellel asuv mullivann ning tai-pärase sisekujundusega luksuslik avar majake. Tais (vähemalt rannasihtkohtades nagu Koh Samui) kuuluvad hotellitoa varustuse hulka ridamisi vahvaid ja praktilisi vidinaid, näiteks suur rannatarvete kott, flip-flop plätud nii naistele kui meestele, õlgkübarad ning imepehmest puuvillasest riidest ürbid. Pole midagi mõnusamat kui päikesest põletada saadnud kuumavale nahale määrida jahedat aaloe veera geeli ning peale tõmmata õhuke ja mugav ja õhuline hotellipluus. :)Samui Paradise hotelli juurde kuuluvad veel kaks restorani. Pearestoran kolib õhtuti mere äärde otse rannaliivale. Laudade kõrvale pannakse laternad, lauad ehitakse valgete linade ning küünaldega ning õrn muusika paitab hellalt kõrvu. Värsked mereannid, värske kala, värsked puuviljad... . Romantilisemat kohta annab otsida, see on suurepärane paik pulmade korraldamiseks, kui kedagi peaks säärane mõte huvitama. Teine restoran, mis kannab nime The Chef, pakub põnevat miksi tai ja euroopa roogadest.

Kui juba toitudest rääkida...
... siis
Samui saarel saab väga hästi süüa nii väikese kui suure raha eest. Kes kohalikke maitseid ei pelga, sellele avaneb külluslik ja lõputu roogade maailm. Mõnikord võib juhtuda nii, et väljast räpase angaarina tunduv söögikoht pakub ülimadala hinnaga ülimaitsvat kohalikku toitu. Kui oled reisimisest karastunud ning kange kõhuga, tasub sellistes kohtades kindlasti käia. Meil kummalgi ei tekkinud kordagi ühtegi tervisehäda seoses söökidega, kuigi einestasime üliräpastes kohtades, sõime ülivürtsikat toitu ning valmistasime süüa värskest turukaubast, mille kohal ja ümber oli elanud tuhandeid kärbseid. :D

Üliräpase koha all pean ma silmas ühte vahvat restorani Chawengi peatänava ääres, mis oli ehitatud plekist angaar ning süüa tehti seal samas plastmassmööbli vahele paigutatud
kööginurgas. Toidud olid kohutavalt maitsvad ning üle mõistuse odavad. 1oo Eesti krooni eest saime kahele inimesele 3-käigulise söömaaja koos jookidega. Üritasime alati proovida erinevaid toite ning sõime erinevad suupisted, nuudliroogasid, supid, mereelukad ning kõrvale kindlasti üks värske kookospähkel.Tegelikult ulatus meie menüü ühest otsast teise. Lisaks lemmikangaarile käisime söömas sisemaale peidetud vabaõhusööklastes, kuhu enamasti satuvad vaid kohalikud. Üks selline oli kusagil maantee ääres asuv vabaõhu-köök, mis pakub tüüpilisi Põhja-Tai roogasid. Seal proovisime ära kuulsa vürtsika papaya salati ning veel mitmeid toite, mille nimesid ma enam ei mäleta, aga mille peale silmist, suust ja kõrvust purskus tuld. Tais on hästi tüüpiline see, et tellitakse lauatäis erinevaid toite ning kõik söövad kõike, mida soovivad.
Väga tüüpiline viis toidu hankimiseks on ka nn. potitoidu müüjad. Suurte teede ääres asuvad iga mõnesaja meetri tagant mammid suurte karrit või muid hõrgutusi sisaldavate pottidega, kust kohalikud taid käivad kilekotiga toitu koju kaasa ostmas. Igal tail on välja kujunenud oma potitoidu-müüjad, kelle loomingud ta juba tunneb ja austab, nii et kui ühel päeval tuleb mingi kindla roa isu, siis teab ta juba ette, millise posti juures asuva tädi juures peatuda.Ühel päeval viis Santi meid ka Lamai toiduturule, kus esimese hooga ise midagi osta ei oskaksi. Turg on täis meile tundmatuid puu- ja köögivilju, meile tundmatult pakendatud imelike olluseid ja toorest liha/kala, millest eestlane pigem laias kaares mööda kõnniks. Kuid tegelikult on kõik enamasti värske ja suurepärase kvaliteediga. Turult saab samuti osta valmistoitu, põnevaid suupisteid, enneolematu välimusega mahlasid ja jooke, värsket kookospiima (oli see alles kraam!) ning kõike, mida tai vajab kodus söögi tegemiseks (kui ta viitsib). Kuidas tehakse Tom Kha suppi (ilma Santa Maria maitseainesegu kasutamata) on juba omaette vaatamisväärsus.
Ning restoraniskaala teises äärmuses, käisime söömas überpeenetes gurmeekohtades, näiteks kohaliku eliidi uues lemmik-rannaklubis Nikki Beach või X2 Resort hotelli gurmeerestoranis, kus parajasti pildistati reklaamfotosid ning fotograaf palus meid ka kohe reklaamfotodele poseerima. :P Kuigi ma pean ütlema, et toidud sellistes kohtades olid väga maitsvad, siis elamuse pärast eelistaksin ma pigem neid odavamaid kohtasid. Toidud pole küll ehk nii peened ja kaunilt serveeritud, kuid kohalik maitsetunnetus on sedavõrra tugevam. Peened restod on sageli orienteeritud Euroopast tulevale kliendile ning nende maitsepukett seetõttu vaesem.

Spaaparadiis
Samui pakub oma külastajatele enneolematuid spaaelamusi. Kindlasti on spaa olemas igas endast lugupidavas hotellis, kuid on veel kaks põnevat võimalust massaažimõnusid nautida.

Koh Samui on täis meie jaoks uskumatult soodsa hinnaga lõõgastusvõimalusi pakkuvaid
massazisalonge. Näiteks jalutades mööda Chawengi peatänavat, võib selliseid kohata iga paarisaja meetri järel. Salong on sisustatud mugavate toolide ning lamamislaudadega, mis eraldatakse kardinate abil. Tänaval ootavad kliente kaunites värvilistes vormirõivastes tailannad, tuleb lihtsalt leida sobiv salong, astuda sisse ja öelda, mida soovite. Kuna pakkumine on suur, siis järjekordi pole kunagi. Mine siis, kui soovid.

Selline kõige odavam
massaažiliik on jalataldadele, mis maksab pooleks tunniks umbes 60 krooni ja tunniks alla saja. Protseduur algab jalgade pesuga ning lõpeb kaela ja peanaha massaažiga.
Kindlasti ei tsu karta, et tegemist on valusa ja intensiivse Aasia maades tuntud refleksoloogilise jalatallamassaažiga. Taid teevad seda turistidele leebemas versioonis.

Kuid
võimalusi on veel kümneid: tunnine õlimassaaž 120 krooni, aroomimassaaž 160 krooni, erinevad kehamähised 270 krooni, maniküür ja pediküür 100 krooni jne. Kui oled endale päikesega liiga teinud, siis on väga mõnus võtta jahutava geeliga tehtav õrn aaloe-vera massaaž.

Selline tänavasalongis käimine ei ole Samui mõistes tegelikult mingi spaakülastus, sest viimane
tähendab Samuil totaalset lõõgastumist absoluutselt stressivabas õhkkonnas. See on klass kõrgem ning ka hinnad on ... mitu klassi kõrgemad. Üks omanäolisemaid, kus ka meie käisime, on eksootiline Tamarind Springs Spa. See on nii eriline paik, et sinna on omal käel raske isegi kohale minna – kusagil ei ole suuri ja värvilisi reklaame. Info Tamarind Springsi kohta liigub suust suhu; tänavalt sinna sisse ei astu. Ning kindlasti tuleb aeg eelnevalt broneerida.

Tamarind Spa vastuvõtus pakutakse saabujale tamarindipuu ja ingveri segust värskendavat mahla, mis puhastab organismi ning valmistab eesootavaks mõnuks. Siia tullakse kohale ligi tund või rohkem enne hoolitsuse algust, et täielikult lõõgastuda. Spaa firmamärgiks on kaljukoopasse ehitatud aurusaun ning looduslikud allikad, kus end pärast värskendada. Siis lamaskled varjulisel lamamistoolil või mediteerid.Kui on aeg massaaži alguseks, tuleb administraator sulle järele ja viib džunglisse. Just nimelt. Massaažiruumideks on siin sügavale metsa sisse ehitatud varjualused platvormid, eemal igasugusest kärast ja häältest. Siin on pehme tuuleke, linnulaul ja lehtede sahin. Klassikaline massaažikord ei kesta ka tunni, vaid kaks ja rohkem. Selle ajaga suudab tailannast terapeut sinu keha selliselt tükkideks võtta ja uuesti kokku panna, et sessiooni lõppedes oled justkui uuesti sündinud. Sääraseid unikaalseid elamusi tasub otsida veel sellistest paikadest nagu Eranda Herbal Spa, Sundays Sanctuary Spa või Six Senses Spa.

Aga ei ole ainult rand ja massaaz, muud on ka
Kui eelnevast võib jääb mulje, et Koh Samui on parim paik päevitamiseks ja puhkamiseks (mida ta ju ka on), siis tegelikult on siin pakkuda uskumatult laias valikus tegevusi ja vaatamisväärsusi. Lennujaama lähedal künka kohal kõrgub tohutut 12 meetri kõrgune istuv Buddha kuju.
Saare keskosas asub imeilus müstiline Secret Buddha Garden, mis on täis religiosseid skulptuure. Huvilistele on siin palju imeilusaid templeid.Looduslikest vaatamisväärsusest tasuvad kindlasti külastamist kaks harukordselt ilusat koske, Hin Lad ja Namuang ning looduse viljakust sümboliseerivad kaljud Hin Ta & Hin Yai, tuntud ka kui Grandmother Rock and Grandfather Rock. Põhimõtteliselt on tegemist rannakaljudega, mis meenutavad mehe ja naise suguelundeid. Ning taid usuvad, et just siin eostatigi Samui saar. :)

Lisaks tegutseb saarel tore firmaga nimega Island Safaries, kes pakub soovijatele laia valikut põnevaid vaatemänge ja väljasõite. Safaripargis saab teha elevandisõitu, seal on maotaltsutajate etteasted, kukevõitlus, härjavõitlus ja Tai boksi show. Ekstreemse elamuse pakub Canopy Adventures'i retk vihmametsas, karabiinidega mööda puudevahelisi trosse liigeldes.

Soojalt soovitan ka väljasõitu Samui lähedal asuvatele väikesaartele, kus saab sukelduda, toruujuda (snorgeldada), sõita kanuuga ja nautida inimtühjasid liivarandu ja sillerdavat merevett. Üks selline väljasõit viib Angthong National Marine Parki, mida korraldab Samui Island Tour. Julgen soovitada, sest firma omanik ning laevakapten on prantsuse härrasmees, kes näeb välja nagu Kariibi mere piraat, kuid on võtnud südameasjaks teha iga külalise puhkus võimalikult meeldejäävaks.

Kindlasti tasub kas sellise retke käigus või omal käel katsetada toruujumist – meri on rikas rabavate korallide poolest. Algajatel soovitan kaasa osta isiklik varustus, või vähemalt hingamistoru, sest teiste poolt kasutatud esemed võivad olla kulunud.

Lõpuks viib laevuke teid üksikule saarele, kus asub omanikule kuuluv erarand ning tema tailannast abikaasa küpsetab külalistele maitsvat toitu. Seejärel antakse aega puhkamiseks ja peesitamiseks. Läbi madala lahe kahlates saab kõndida mõnesaja meetri kaugusel asuvale pisikesele laiule, kus kunagi elas ja palvetas Budha munk. Saarel on alles munga eluase ning üksik Budha kuju, mis kõik kokku moodustavad päris eriskummalise ja üleva vaatepildi.

Kes tahab, võib saarel ka ise ringi liikuda. Linnadevaheliseks transpordiks on mugav kasutada "ühiskondliku taksot", mis näeb välja nagu väike kastiauto, mille kasti on pandud pingid. Masin sõidab suurematesse keskustesse, hind kujuneb kokkuleppel juhiga, kuid on enamasti väga soodne.

Muidugi saab võtta rendiauto või veelgi parem – motorolleri. Viimane on siin põhiline
liiklusvahend, kohalike elanike asendamatu abimees. Laenutusi leiab iga nurga peal, bensiini ostetakse taaskasutatud alkoholipudelites ning bensiinijaamadest, mida ma esmapilgul pidasin baarideks.
Hotellide valik saarel on lõputu
Kuulsamad ja arenenumad piirkonnad on veel Lamai ja Mae Nam, kuid tegelikult leiab hotelle, puhkekülasid ja restorane kõikjal üle saare. Isiklikult meeldis mulle väga olla Chawengile lähedal, set mõnus oli õhtuti keset melu ringi jalutada ja suveelu nautida. Chawengis käib elu, kuid seetõttu on see ka kindlasti üks rahvarohkemaid paiku saarel. Seega tulebki järele mõelda, mida täpselt soovid, ning valida majutuskoht vastavalt eelistustele.

Hotellide valik saarel on lõputu. Rannik on täis lahesoppidesse ja kaljuservale ehitatud luksuslike kuurorte, lihtsamaid turistiklassihotelle ja apartemente. Kuna õnnestus mitmed neist oma silmaga ära näha, siis panen kogemused siia kirja.
Hotell X2 Resort 5* on paradiis neile, kes ihkavad puhata tõeliselt privaatselt vaikuses ja rahus. See kummalise nimega kuurorthotell koosneb 27 majakesest, millest igaüks on ümbritsetud kõrge müüriga, nii et oma aias saad päevitada soovi korral kas või alasti. Kõige mõnusamad on muidugi basseiniga villad, kus võid täielikus eraldatuses supelda nii palju, kui süda lustib, igas basseinis on ka kunstlik kosk. Majad on avarad ja ruumikad, valgusküllased, modernselt sisustatud, kõik on olemas. Hotelliteenindajad on diskreetsed ning sisenevad valdusesse vaid elaniku loal. Loomulikult on hotellil veel eraldi suur avalik bassein, luksuslik spaa ning fantastiline lounge-stiilis gurmeerestoran, kus õhtuti mõnus merekohinat nautida. Hotell asub täielikus eraldatuses Samui lõunarannikul, selle lähedal aga paar väiksemat kohalike asundust, näiteks ülipõnev väike kirev külake, kuhu on koondunud saare muslimid.

Shasa Hotel Samui 5* on väga sobilik majutuspaik lastega peredele. Hotellitoad on siin suured ja avarad, justkui omaette korterid, igas esinduslik kööginurk, elutuba ning magamistuba. Laste jaoks on hotelli allkorrusel eraldi mängutuba ning lastehoiu teenus ja boonusena tohutu basseinide võrgustik. Nagu ka kõik teised, asub Shasa mere ääres, lõunarannikul Laem Set'i rannal. Hotelli lähedal asuvad Samui Aquarium ja liblikafarm, mõlemad põnevad paigad, mida lastega külastada.

Punnpreeda Hip Resort 3* sobib hästi pisut tagasihoidlikuma eelarvega reisijaile. Kogu kuurort on pisut kitsam ning koosneb üksteise kõrvale surutud väikestest majakestest, millest osa ulatub basseini äärde välja. Väljanägemise poolest meenutas mulle pisut ühte vanaaegset arvutimängu nimega Neverhood. Mäletate? Toad ei ole nii suured kui mujal, aga väga hubase taipärase sisustusega, mitmes on näiteks baldahhiinvoodid, mullivannid ja imeilusad terrassid. Väikeseks miinuseks on see, et hotell asub lennujaama lähedal ning seetõttu võib aeg-ajalt kuulda lennukimüra. Kuid muus osas on hinna ja kvaliteedi suhe suurepärane. Hotell väikese Fisherman Village'i nimelise linnakese lähedal. Viimane on mõnus paik, kuhu õhtuti jalutama ja einestama minna.

Hotell The Kala 4* on kõrgele kaljunukile ehitatud kuurorthotell, mis laskub mööda kaljusid vaikselt alla ranna poole. Kala tähendab tai keeles kookospähklit ning see on ka hotelli läbivaks teemaks – paljud kujunduselemendid on valmistatud kookospähkli koortest. Kuurort koosneb traditsioonilistest hotellitubadest ning eraldi asuvatest väikestest villadest, mis on eriti kauni vaatega Lamai lahele. Toad on väga ilusad ja tõeliselt romantilised. Hotell sobib pigem paaridele, lastega sinna minna ei soovita, kuna tulenevalt asukohast on territooriumil palju treppe, kus väiksemad võivad kergesti komistada. Loomulikult on hotellil olemas bassein, eraldatud liivarand asub siinsamas lahesopis kaljunuki taga, kuhu võib soovi korral minna jalgsi mööda treppe või aerutada mõnisada meetrit kajakiga.

Igasuguseid põnevaid sündmusi ja kogemusi oleks veel jagada lõputult. Üht-teist on kirja pannud ka Oliver, kes on kirjutanud ka meie tegemistest üsna põhjalikult SIIN JA SIIN. Fotoalbumid asuvad SIIN ja SIIN.

Koh Samui on super.

No comments: