12.7.07

Joootebooor

Gothenburg - the Swedish name, Göteburg, sounds like "yoo-te-bor" (by Lonely Planet).
Niisiis, käisime Kerttuga Jooteburis. Sest Kerttu hakkas seda juba talve hakul jonnima, et tema tahab sünnipäeva reisile minna Lisebergi lõbustusparki.
Tallinnast Göteburgi lennad City Airlinesi lennuk. Pidasin seda algul mingiks suvaliseks odavlennu kompaniiks, aga tuli välja, et täitsa viisakas masin, soovitan soojalt. Pooleteist tunnise lennu ajal pakutakse maitsvat värskelt valmistatud võileiba, mis teeb silmad ette igasugustele lennukitoitudele, mis ma viimasel ajal saanud olen. Respect.
Lennujaamatransfeeris pidas bussijuht Kerttut 16 aastaseks ja tahtis talle odavamat piletit müüa. Vihma kallas. Ikka nagu oavarrest. Me ei leidnud linnakaardilt oma hotelli üles. Vihma ikka kallas, uah, uah.
Hotell Scandic Crown oli äärmiselt kena asutus. Sõber Trond oli meile broneerinud toa 8. korrusel, suure katuseterassiga ning jätnud lauale päikesekuivatud tomatid. Jammid. Vannituba oli hiigelsuur ning vannis lesides sai vaadata televiisorit. Esimesel õhtul jälgisin vahutortide vahelt Eurospordilt rodeovõitlust, teisel õhtul Hispaania-Jordaania jalgpalli. :P
Kuna vihma sadas endiselt, läksid meie linnavastamise plaanid pisut luhta. Selle asemel tegelesime Nordstan-i, Skandinaavia ühe suurima kaubanduskeskuse avastamisega. Kui vihm natuke vähemaks jäi, käisime ära ka pooleteist tunnisel kanalituuril paadiga. Kollased kilekeebid tegid ka selle päris lõbusaks. Ja osad sillad olid nii madalad, et tooli pealt tuli maha tulla ja põrandale kükitada, et paat ilusti läbi mahuks.

Göteburgi külastamise peaeesmärk oli meil siiski Liseberg. Pisut Cph Tivolit meenutav imearmas vabaõhupark paljude karusellide ja muude atraktsioonidega. Ostsime endale Lisebergi randmepaelad ning lustisime kogu õhtu mööda rohkem ja vähem raputavaid asjandusi. Vähem raputavate seas oli üks väga äge gondlisõit. Gondel meenutas välimuselt sellist ümmargust katusega paviljoni ning see ujus mööda kanalit, mis oli lillepeenardega kaunistatud ja seal mängis mõnus muusika. Miks ma sellest pikemalt siin räägin, on see, et me leidsime, et kui hakata koostama "romantilised paigad, kus teha abieluettepanekut top 10", siis see paadisõit Lisebergis tuleks täitsa kõne alla. :)

Üldiselt on Liseberg igati tore koht ja väga peresõbralik. Kui kellelgi sarnane reis plaanis on, siis raudselt soovitan. Kindlasti tasub osta nn Göteburg pass, mis tagab tasuta ühistranspordi, sissepääsu Lisebergi, tasuta ekskursioonid jpms.
Kerttu, kuhu me järgmisel suvel lähme? :)

Fotod

No comments: