2.6.07

Hämeenlinna

Ma ei oleks pooltki nii palju Soomes käinud, kui poleks olemas Soome Turismiarenduskeskust. Ma poleks Soomes pooltki nii palju põnevaid kohti näinud, kui äsjanimetatu mind oma reisidel kaasa ei kutsuks.
Ja et viimasel ajal kipuvad mu sissekanded olema eranditult reisikirjed, siis ma pean paari sõnaga mainima ka äsjast tripi Hämeenlinna. Sellel suvel on vähemalt kaks põhjust, miks eestimaalased sinna sõitma peaksid:
1) Elamumess - seesama, mis möödunud suvel toimus Helsingi lähedal Espoos. Kuigi kõik majad ei ole veel täielikult valmis, siis võrreldes eelmise aastaga tundub tulla põnevam väljanäitus. Päris suur rõhk on eramajadel, erinevatel materjalidel ja ehitusstiilidel. Vaatepilt on igaljuhul köitev!
2) Puuhamaa - Hämeenlinna tasub minna koos lastega ning siis tuleb tingimata külastada Puuhamaa aktiivparki. Puuhamaal ei ole mitte kiiresti pöörlevad karusellid, vaid atraktsioonid, mis vajavad tegutsemist. Seal on veepark ja järv ja piknikupaigad, restoran ning võimas mängudesaal, kus lapsed (ja isad) lähevad pööraseks.
Nüüd tegelikult ma tahan öelda, et on veel mitmeid mitmeid põnevaid põhjuseid, miks Hämeenlinna minna:
3) Golf - kes golfi mängib, siis Häme on golfarite paradiis. Ma pole veel selliseid võimsaid golfiväljakuid näinud. Praktiliselt kogu maastik nendest vaid koosnebki. Ning õhtul ringi sõites on näha kümneid ja kümneid seltskondasid palliväljadel aega viitmas.
4) Mõisad - Häme on üks mõisaterikkamaid piirkondi Soomes. Ja erinevalt Eestist, on osatud nende võlusid kasutades luua tänapäevased armastatud hotellid, kogunemispaigad, restoranid.

Vanajanlinna mõis on ehitatud luksuslikuks golfi ja konverentsikeskuseks, tasemel restorani ja hotelliga. Siin on tehtud päris palju ümberehitusi, aga seda kõike stiilselt ja maitsekalt. Kogu mõisas on ainult kaks originaalist pärinevat mööblit - kabinetikomplekt, mis osteti hiljuti tagasi ühelt advokaadibüroolt ning 7 meetrine söögilaud, mis on lihtsalt nii suur ja raske, et keegi pole suutnud seda majast välja viia, seega seisab ta endiselt samas toas, kuhu ta ehitati. Muuseas, siin on filmitud soome "Miljonäri Jussi" ("Vaba miljonär/ Joe Millioner) reality show. Ning Pekkis, mees, kes on kogu kompleksi müügijuht ning on jäänud ka üleval olevale fotole, oli nimetatud shows kammerhärraks.

Siin pildil olev Katisten kartaano oli mõnesmõttes kui eelmise vastand. Seal oli praktiliselt kõik originaalselt säilinud. Isegi käsitsimaalitud tapeedid söögitoa (nüüd restoran) seinal, mööbel ning kunagise mõisniku perepoja kogu veidratest "suveniiridest", mis ta mööda maailma rännates oli kokku toonud. Nii et ühest küljest on mõis nagu muuseum, aga kusagil pole linte ees või öeldud, et ära istu/ära katsu. Kohtusime ka praeguse omanikuga, noore härrasmehega, kes astunuks justkui välja mõnest vanast inglise filmist, tviidpintsaku ja pikkade nahast saabastega. Ta rääkis, et püüab hoida kogu kompleksi sellisena, et inimestele tunduks nagu nad tulid talle koju külla, mitte muuseumisse. Ja nii see tõesti tundus. Hotell oli siin ehitatud paarisaja meetri kaugusel asuvasse kõrvalhoonesse, samuti ülimalt hubane ja kodune skandinaavia stiilis koduhotell. Ma kahtlustan, et Elamumessi paketti tehes võtan ma ilmselt selle koha raudselt programmi sisse.

Vot nii. Helsingist pääseb Hämeenlinna rongiga, umbes tund aega sõitu. Elamumessi ajal hakkavad käima eribussid, mis jaamast messialale ja tagasi viivad. Kuid ühest päevast jääb vast ikkagi väheks. Seal on liiga palju vaadata!

FOTOD

No comments: