9.3.07

Oskuslik etikett ametialastes suhetes

Osalesin eile Tallinna Konverentside poolt korraldatud Heade Ideede Päeval, mille teemaks ülaltoodud pealkiri. Armas ja huvitav kogemus. Palju infot oli juba tuttav või vähemalt minu jaoks elementaarne, aga mõned asjad on head üle korrata ning ühtteist uut lippas samuti sisse.

Seminari esimeseks ettekandjaks oli Vabariigi Presidendi protokolliülemana tuntust kogunud Piret Saluri teemal "Ametliku kohtumise protokoll ja etikett". Vürtsiaks esinemine meeldis mulle väga. Näiteks üks vahva uudissõna proua Saluri keelelt: "mekutamine". :)
Huvitavad tähelepanekud:
- Protokoll on sõnum - te olete mulle tähtis
- Protokollis kehtib parema-käe-reegel: külaline peab alati olema paremal käel. Ükskord olevat juhtunud, et peaminister Ansip võõrustas Portugali presidenti ning läks seisma tema paremale poole. Siis president oli mühatanud, Ansipil käevarrest kinni haaranud ja teisele poole sikutanud.
- Small Talk ehk seltskondlik vestlus on eduka kohtumise alus. Briti printsid õpivad aastaid, kuidas vestelda täiesti võõra inimesega, keda sa ei tunne ja kes sind ei huvita nii, et sellel inimesel jääks vastupidine mulje.
- Kui kohtumise toimumiskohas pole seinakella, siis käekell pihku, et saaksid seda varksi piiluda. Vastasel juhul jääb vastasele ebaviisaks mulje, et sul ei ole tema jaoks aega. Mul just oli selline kogemus kohtumisel. Tõesti oli kiire ja mitte kusagilt polnud kella vaadata. Pidin käekella piiluma ja see oli niiiiiii piinlik!
- Visiitkaarti ei ole kunagi viisakas anda üle laua. Seda tehakse tervitamisel, tutvustamisel või enne laua taha istumist.
Lisaks teatas proua Saluri meile muu jutu hulgas:
- Daam ei ole kunagi haige!
- Daam paneb igal hommikul kotti puhta triigitud ja tärgeldatud pitsäärega taskurätiku :)

Justkui jätkuks eelmisele, tahtis teine ettekandja, Merle Krigul, olla kangesti tõeline daam. "Etikett edukas töökeskkonnas", kandis loeng loosungit. Ta oli kõvad kogemused omandanud Tallinna linnapea protokolliülemana, aga daamiks olemisest jäi kõvasti puudu. Tõeline daam ei jää järgmise ettekande ajal magama (nokkima)! ;) Ja tal olid täiesti kohutavad loengumaterjalid: Kõik read algasid erinevalt kohalt ning tal oli sidekriipsude mania grandiosa. "Kombed------------ on igal maal erinevad, aga protokoll ----------------- on see ---- mille, abil me nendes kokku lepime." Jne. ??????
Huvitavad tähelepanekud siiski:
- See kuidas me oleme riides ja käitume, on selge signaal välismaailmale: kes ma olen ja mida ma tahan. Riietus, sõnavara, maitse, taktitunne, see on sinu PAKEND.
- Etikett ülekantud tähenduses ongi etikett - SILT, mille asutus endast vaatajale jätab.
- Usaldusväärsuse tunnused naisetele: prillid, abielusõrmus, kandiline õlg (pintsak), korralik soeng, head ja hoolitsetud jalanõud (väidetavalt teise asjana vaadatakse inimese jalanõusid), autoriteetsed värvid

Kolmas ettekandja ehmatas pisut ära. Kui enne tundus kohati, et see seminar oleks nagu rohkem mõeldud sekretäridele ja juhiabdele, siis "Tänapäeva kombed kirjavahetuses" panin i-le täpi. Tiiu-Reet Kõrven rääkis uuest ISO standarist ametikirjade koostamisel. Kasulik teada, aga mulle mitte nii hädavajalik. Huvitav oli lihtsalt, kuidas need asjad on nii täpselt reglementeertud, kui olla saab. Mõned tähelepanekud:
- Pealkirja ja pöördumise lõpus ei ole punkti, koma ega hüümärki. Erandiks on ainult "Tere!", mille järel hüümärk on lubatud.
- Kirja kõik iseseisvad elemendid algavat suure algustähega. See on uus nõue, mis kinnitatud ka keeleinspektsioonis. Et kui varem kirjutati:
Annekreet Heinloo
tootjasuhete juht
tel 6266266,
siis nüüd näeb reglement ette:
Annekreet Heinloo
Tootjasuhete juht
Tel 6266266

Inno Joonas "Tulemusliku ärilõuna kunst - mida peaks teadma lauakommetest?".
Naljakas onuke oli, hästi lühike ja higistavate kaenlaalustega. Aga tempokas ja isegi naljakas ettekanne elementaarsetest lauakommetest. Paar tähelepanekut:
- Endast lugupidav daam avalikus kohas banaani käest ei söö.
- Leiba süüakse ametlikus seltskonnas: võinoaga määre leivataldrikule, leiba/saia murtakse ampsuhaaval, määritakse sinna peale või ning tükk süüakse korraga ära. Vähemametlikumal sündmusel võib võiga määrida kogu leiva ja hammustada tükke.

Päeva viimaskes ettekandeks oli veinietiketi teemaline sõnavõtt ning sellele järgnes naistepäeva "üllatus" - koolitusruumi fuajees ootas naistekarja (56 seminaril osalejaist umbes 6 olid mehed) Mihkel Mattiisen, kes süntesaatoril nõretavaid armastuspalu esitama asus.
Lahkusin rõõmsalt ja rahuloleva tundega, et hoolimata kõigest oli päev igati korda läinud.

No comments: