24.7.15

HAILUOTO - koht, mida keegi ei tea

Hailuoto is an island and a municipality in Northern Ostrobothnia region, Finland. The population of Hailuoto is 1,001 (June 30, 2015) and the municipality covers an area of 200.53 km2 (excluding sea areas) of which 1.70 km2 is inland water (January 1, 2011). The population density is 4.99/km2.
Hailuoto is located on an island of the same name opposite the city of Oulu in the Gulf of Bothnia. A ferry operates regularly between Hailuoto and Oulunsalo. In winter an official ice road connects the island to the mainland.
Land in the region is constantly rising due to post-glacial rebound. It is estimated that the first parts of Hailuoto appeared from the Baltic Sea about 1700 years ago. The current island of Hailuoto was formed from many smaller islands. Two large sections, Santonen and Hanhinen merged into the main island (Luoto) only about two centuries ago. The island is continuously expanding and eventually it will join with the continent. 
Wikipedia

Hailuoto saabus minu ellu ülemöödunud talvel, kui me esimest korda käisime vaatamas kohta, millest keegi polnud kuulnud ja mis pidi saama osaks meie tegemistest. Jaanuari keskpäeva helesinine kaamos segunes silmapiirini jäätunud merel madalal kösutava päikese roosaka kumaga. 


Kui talvel meenutab Hailuoto mahajäetud Põhjanaba koos teadusbaasidega, siis suvel saabub paradiisihooaeg. Lugesin kuskilt, et saart nimetatakse Soome Hawaiiks, tänu pikale liivarannikule ja omapärasele mikrokliimale, mis juhib tormi- ja vihmapilved kaarega saarest mööda. 

Hailuoto on koht, mida suurem osa soomlasi ei tea, vaid mõned on kuulnud. See on rikaste helsingilaste ja oululaste hästihoitud saladus, sinna tullakse nautima maaelu vaikust ja rahu.
Need, kes saarele sattuvad, langevad koheselt selle maagilisse lummusesse. Võib-olla on asi nendes pikkades laiades metsikutes randades või luitepealsetes männimetsades, või hoopis pisikestes punastes paadikuurides ja arhailistes maamajapidamistes, aga Hailuoto õhus on midagi rahustavat ja lõõgastavat. Hailuoto 
 

Majakajalamil asuvas endises lootsikeskuses asub meie Arctic Lighthouse Hotel, 20 toaga tilluke majutusasutus. 270 kraadise merevaatega restoran on kõige hunnitum koht õhtuti laisa päikeseloojangu jälgimiseks ning menüüski domineerivad kohalike kalameeste ja karjapidajate annid. Majutuskohti on saarel teisigi, muuhulgas võib rentida rannaäärseid suvilaid. 

Lisaks rannas peesitamisele on siin palju toredad kohti, mida vaatamas käia ja nautida. Väikeses keskuses, mis kannab nime Kirkonkylä (kirikuküla) on kaunis 1972. ehitatud kirik. Alatarimaali autor  on siin Emake Loodus ning see muutub iga aastaajaga (ühel ülemistest piltidest). Kohalike meistrite poekesed pakuvad "saareriigi" käsitööd, veelgi eksklusiivsem on planeerida visiit kunstniku stuudiosse (Anni Rapinoja vastupandamatu kodu-ateljee)

Saarele sõidab aastaringselt suure autotekiga praam, suvel ka kaks. Reisi pikkus on 25 minutit  See on üks väheseid tasuta asju, mida ma Soome riigis näinud olen. 2018. aastal lubatakse ehitada saart ja mandrit ühendav sild.

Minu arvates üks Soome kaunimaid sihtkohtasid.



No comments: