14.4.11

Tuli tahe tahtmine Tahkol käia

Aprill võib olla ka imeilus talvekuu. Käisime oma seltskonnaga paari nädala eest korraks Soomes suusatamas, seekord Tahko suusakeskuses, ca 450 km kaugusel Helsingist.

Soome on ju lahe ja Tahko on eestlaste seas sealne suusakeskus number kaks. Tahko asub Nilsiä linnakese lähedal, tegemist on puhtalt suusatamise ümber sündinud turismiasustusega, sellist kohanime ei leia isegi kaardilt. Tahkorinne nime kannab künkamassiiv, kus aastaid tagasi suusatamaist arendama hakati. Nüüdseks on see omamoodi tööstus, kus umbes kümne kilomeetri raadiuses nõlvadest on täis pikitud puhkemajakesi (mökkid), hotelle, apartemente ja villasid.Reeglina eelistavad Eesti suusatajad leida majutuskoha suusanõlvale võimalikult lähedal, nii et saaks hommikul suusad seljas mäele kõndida ja õhtul samamoodi tagasi. Aga valikuid on ka teisi.

Kuna meil oli buss nagunii käepärast, siis peatusime suusatsentrist 5 km kaugusel asuvas Golden Resort nimelises puhkerajoonis, mis kätkeb endast uhket kinnisvaraarendust paarismajade ja villadega Soome ühe parima golfiväljaku kõrval. Üks siinsetest villadest kuulub Kimi Räikkose perele ning härra käib siin suvel sageli lõõgastumas.

Golden Resort-i majad kuuluvad samasse klassi nagu fine dinig and slow travelling, need on ülimugavad ja hubased, nii et võib tekkida tõsine oht - sa ei tahagi kodunt suusamäele minna, sest seal on niisamagi hea olla. Avarad eluruumid, hiiglaslik terrass, tõeliselt hästi varustatud köök ning mõnusad magamistoad. Ja kevadhooajal seda kõike veel igati soodsa hinnaga! Ma tahaksin suvel raudselt tagasi minna, ümbruskond on suurepärane. Nagu villapuhkus siinsamas Soomes. :)

From Tahko suusareis

Suusatamine on muidugi fun. Kuigi peab tunnistama, et mõneaastase pausiga unustab nii mõndagi. Isegi saabaste klambritesse saamine tundub hetkeks nagu tuumateadus! Itsitasime ML-i ja Anuga, nii et silmad märjad oma äpunduse üle. Aga noh, mõned korrad koperdad ja teed suusavahetusega sõitu (see on siis, kui keset nõlva kukud nii, et suusad jalast ära lendavad ja pead mööda mäge roomama, et neid uuesti kätte saada ja jalga toppida) ning siis läheb juba aina paremaks! Ja kui ära väsid, lähed Tirooli pubisse, puhkad pisut terassil päikese käes ning siis sõidad edasi.

From Tahko suusareis

Tore on veel see, et talvepuhkus ei pea olema otsast lõpuni seotud ainult suuskamisega, sest lumerõõme saab nautida veel mitmel viisil ja minu arust Tahko pakkub selles osas jällegi suurepäraseid võimalusi. Suusatada saad ju nii palju, kui kulub, väikesed lisaaktiviteedid teevad asja ainult huvitavamaks!

Käisime safarifirma Seikkailu Kuopio kaudu väikesel mootorkelgusõidul, sest keegi polnud seda masinavärki eriti varem proovinud. Ja proovimine oli proovimist väärt, sest kokkuvõttes tundus, et see väike seiklus meeldis kõigile vaata et rohkem, kui suusatamine! Isegi 1tunnine ring Tahko ideaalselt hooldatud kelguradadel võib osutuda tõeliseks väljakutseks, kui sul puudub igasugune kogemus, nii et elevust valutavate lihaste osas jätkus veel mitmeks päevaks.

From Tahko suusareis

Minust on muidugi paraku saanud mootorsaanisafarikorraldajate õudusunenägu. Riskirühm, kuhu kuuluvad tavaliselt mehed 35+, on täiendust saanud ühe blondi naisterahva näol. Pole midagi parata, ma olen maitsnud, mis tähendab "päris" sõitmine, nii et kui te panete mind mootorsaaniselga ja saadate rajale, siis võib ju arvata, et 30-ga vaikselt tuksumise asemel tõuseb mul veri silmadesse ja adrenaliin lööb pähe.

Indiana Jonesidest on üht teist külge ka jäänud, nii et kui ML oma saaniga keset raja kõige järsemat tõusu järsku seisma jäi ning gaasiandmisega maad kaevama hakkas, siis ma teadsin täpselt, mida teha. Sami ja Juho oleksid seda ilmselt muhelevate nägudega nagu uhked isad pealt vaadanud ja öelnud "yes, this is our girl!" ;)

From Tahko suusareis

Aga see polnud veel kõik. Tahkol asub hobusetall ja ratsutamiskeskus, mida peab ääretult tore naisterahvas nimega Päivi Merikari, kes on aastaid Eestis elanud ja hobuseid kasvatanud. Tahkole kolis Päivi alles eelmisel aastal ja korraldab seal nüüd soovijatele lisaks ratsutamistundidele ratsamatkasid Islandi hobustega.

From Tahko suusareis

Islandi hobused on sellised väikesed, matsakad, hästi karvased, nunnud ja ülisõbralikud. Neil puudub igasugune kurjusegeen ning see pole isegi mõeldav, et mõni Islandi hobune kedagi näiteks kabjaga lööks. Islandlastel on selline pisut omapärane lonkav kõnnak, mille kohta soomlased ütlevad "töltti". Ratsutasime vaikselt Tahko metsades umbes poolteist tundi ning vaatasime Päivi tallides niisama ringi.

From Tahko suusareis

Ta on imearmas inimene, täpselt nagu tema loomadki. Lisaks hobustele elavad Päivi juures ka kaks karvast seapoissi, kes suvel vabalt ringi jooksevad ja pahandust külvavad. Nii et isegi kui ratsutamine ja suusatamine ühe reisi ajal kõlavad nagu siga ja kägu, siis tegelikult oli jällegi tegemist väga laheda elamusega.

Ühel pärastlõunal peale suusatamist käisime veel vahelduseks Tahko Spa saunas ja ujumas, aga Eesti spaadega võrreldes jääb see pisut lahjaks. Spaaga samas hoones asub muuseas hiiglaslik tasuta mängutuba väikestele lastele, nii et kes peredega sinna kanti satuvad ja pere pisimale meelelahutust otsivad, siis see on õige koht.

Üleüldse on nii Tahkol kui teistel Soome suusaparadiisidel niivõrd palju pakkuda. Ma nägin veel jääralli radasid, mis raudselt pakuksid meestele pinget proovida ning safarifirmad pakuvad laias valikus igasugu aktiviteete. Suvel, muuseas, asendatakse suusad ja mootorkelgud jet skidega (ma ei teagi, mis see eesti keeles olla võiks, vesimootorkelk? Päris skuuter ju ka pole?) ja tehakse nendega väljasõite mööda suure järvistu imeilusat loodust. Muidugi need asjad maksavad raha ja me oleme Soome reisidele harjunud pakkide viisi makarone kaasa tassima, et odavamalt saaks, aga vähemalt korra elus võiks ju neid asju proovida!

From Tahko suusareis

Vot, selline mõnus laiahaardeline suusapuhkus oli.

No comments: