3.10.10

MERI PUHTAKS 2010

Kindlasti olete kõik kuulnud kevadeti toimuvast suurejoonelisest „Teeme ära“ talgukampaaniast, mõned on ehk isegi käed külge löönud.

Mina, Svea ja Oliver andsime oma panuse puhtamale keskkonnale septembrikuu viimasel päikeselisel laupäeval, aga seda hoopis vee all – Tallinna
Vanasadama Jahisadama (tuntud ka kui Admiraliteedi bassein“ põhjast rämpsu koristades.

See “MERI PUHTAKS” üritus on osa ülemaailmsest AWARE (Aquatic World Awareness, Responsibility and Education) heategevusprojektist, mille eesmärgiks on puhastada ja kaitsta veealust maailma ning tõsta inimeste keskkonnalast teadlikkust. Rohkem kui 100 riigis üle kogu maailma koguneb üle saja tuhande sukelduja, et koos puhastada veekogusid ja rannaalasid inimeste hooletuse ja hoolimatuse tõttu sinna sattunud prügist. Eestis on AWARE projekti läbi viidud alates 2001. aastast. Sukeldujad ja purjetajad on korduvalt koristanud TOPP-i Jahisadamat, Vergi sadamat, Lennusadamat ja mitmeid teisi.

Sadama põhjast tõid ligi 40 sukeldujat välja täiesti imelisi asju. Kätte saadi 10 seal samas lähedal Norde Centrumis asuva Rimi supermarketi toidukäru. Mõni nägi välja võrdlemisi värske, mõni aga selline, et sobiks hästi Kariibimere piraatide filmi dekoratsiooniks. Käru külge olid ennast imenud sajad väikesed karbid, samasuguse „kaunistusega“ olid ka mitmed vee alt leitud pudelid. Ent kuidas said kõik need poekärud sinna vette? Ja imelike leidude nimekiri jätkub veelgi: vetsupott, jalgratas, kohtutoimik, kunsthambad, käekell, raudkapp. Tundub, et mõnede inimeste jaoks on meri tõesti prügimäena kasutusel!

Tunnista nüüd ausalt, kas sina oled kunagi midagi niimoodi vette visanud?

Üritusest: http://www.sukeldujad.ee/tulemas2/meri-puhtaks-2010
Pildigalerii: http://www.sukeldujad.ee/galerii?album=1&gallery=39

No comments: