27.8.10

Piimatort

Mul on uus kulinaarne lemmikloom.
Tema nimi on Melk Tert (piimatort), retsept on pärit Lõuna-Aafriakst ning ta on Lissaboni Belemi kookide täditütar. Ja olgu öeldud, et Belemi koogid on lihtsalt jumalikud. Nagu ka minu piimatort.Tegemine on lihtne, aga tee valmis õhtul enne seda, kui pakkuda soovid.

PÕHI:
60 g võid
100 g suhkrut
1 muna
125 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
natuke soola

Võta või juba varem välja ja lase tal toatemperatuuril pehmeks minna. Lisa sulad ja vahusta mikseriga kokku. Mikserda juurde muna. Teises anumas sega omavahel jahu, pulber ja sool. Nüüd sega kõik kokku ja suru ümmarguse küpsetusvormi põhja ja äärtele. Kui tainas tuleb omajagu kleepuv, siis mina teen käed jahuseks ja lisan seda julgelt juurde vormi paigutamise ajal.
Nüüd lükka 180 kraadisesse ahju ja küpseta 15 minutit.

Senikaua tee valmis TÄIDIS:

1 liiter piima
2 tl vanillsuhkrut (aga kui seda pole, siis ei juhtu ka midagi)
lusikatäis võid,
2 sl nisujahu
3 sl tärklist
1-1,5 dl suhkrut
2 muna

Sega pliidi peal kuumenevas keedupotis kokku piim, lusikatäis võid ja vanill. Lase segu vaikselt keema. Samal ajal sega teises anumas kokku jahu, tärklis ja suhkur. Lisa jagusegule munad ja mikserda ühtlaseks. Nüüd sega muna-jahusegu kuumenevale piima ja lase mõnuga mikseril käia, et segu põhja ei kõrbeks. Mikserda umbes nii 5 minutit, nii et segu on juba mõnusalt kiselline.
Nüüd kalla kisell taignapõhjale ja aseta kook ahju tagasi. Las ta järelküpseb seal umbes pool tundi või pisut kauem, nii et pealt läheb kergelt helekollasels. Keera ahi kinni ning jäta kook siina jahtuma.

Järgmisel päeval võtad välja tahenenud tordi ning uha mõnuga kaneeliga üle.
Tulemus on patuselt hea.

No comments: