21.8.09

Tommm Kaaaa

Juba mõnda aega on meie pere olnud sügavas vaimustuses taimaisest Tom Kha supist. Et valmistamine on kiire ja imelihtne, siis jagan oma koduse edasiarenduse selle supi tegemise kohta.

1. Kõigepealt on sul vaja kookospiima. Kuigi seda leidub kõikide suurpoodide eksootilise toidu lettides, on kõige parem seda osta Prismast. Kui mujal on kookospiim 19-29 krooni purk, siis Prisma müüb Raibow sarja tetrapakendis kookospiima, mis maksab vaid 13 krooni ning on väga hea kvaliteediga. Niisiis, pane pakk kookospiima potiga keema. Mina kallan paki tühjaks ning lasen selle vett täis, et viimasedki piimariismed kätte saada ning kallan selle lahejnduseks potti.
2. Kuna Eestis kõiki vajalike maitseaineid ei ole (lemongrass ja tamarindi pasta on küll kaubamajas müügil, aga no sellise hinnaga, et kuku pikali), tuleb leppiga Santa Maria Tom Kha supiseguga, mis maksab ca 19 krooni enamuses supermarketites. Ega tal väga viga tegelikult polegi. Segad selle supipulbri potis oleva piimaga kokku.
3. Nüüd hakkad valmis panema supijuurikaid, need olenevad tavaliselt sellest, mida mul parajasti kodus olemas on. Alati panen vähemalt 2 sibulat. Koorid ära, lõikad jämedateks sektoriteks ning siis omakorda jämedateks tükkideks. Peeneks ei tasu kindlasti mitte hakkida, Siis hakin jupikese ingverit. Ingver on ka selline asi, mida peaks (nagu sibulatki) alati kodus leiduma. Ütleme, et umbes 4 cm jupi hakin ingverit ära. Siis on veel tavaliselt ikka korraliku perenaise sahvris porgandeid. Sobib ka väga hästi selle supi sisse. Koorid ära ja lõikad peenikesteks pulkadeks. Porgandid on mõistlik kõige esimesena piima sisse keema panna, sest nendega läheb kõige kauem. Kui mul on nüüd veel jäänud paprikat külmkappi, siis selle lõikan ka jämedateks tükkideks supi sisse. Jämedateks sellepärast, et oleks ikka mida hammustada. Ja lõpetuseks siis veel shampinjonid, mille võiks ka ikka kohustusliku elemendina supi sisse lisada. Shampinjonid lõikan jämedalt neljaks sektoriks. Juurviljadega on nüüd valmis ning need võib järjest muudkui potti lisada.
4. Väga tähtis Tom Kha supi koostisaine on muidugi kanafilee. Tavaline, mitte marineeritud loomulikult. Supi jaoks sobivad kanafilee tükid on väga lihtne valmis lõigata kääridega. Tunduvalt stressivabam kui noaga nüsides. Kui sul eraldi "köögikääre" ei ole, siis pese need, millega sa tavaliselt varbaküüsi või muud kraami lõikad ikka enne puhtaks, kui kana kallale lähed. Lihtsalt väike köögihügieeni soovitus. Ja kana ka siis potti.
5. Kui kogu kupatus vaikselt podiseb, siis mina teen veel maitset mõnusamaks sellega, et lisan supi sisse sortsu Tai kalakastet ja sidrunimahla. Kalakaste kanasupile ei mõju üldse mitte nii õõvastavalt kui tunduda võib ning selle nipi õpetas mulle sõber Santi Koh Samui saarelt, kui ta meile oma köögis Tom Khad keetis. Kalakaste on ka müügil igal pool selverites ja maksab see miski 26 krooni ringis.
6. Kui supikogu on rohkem ja vedelikku tundub vähe, siis ma kallan lahkelt juurde tavalist lehmapiima. Eestimaine variant ikkagi.
7. Mõned lisavad veel supi sisse ka pooleks lõigatud kirsstomateid ja miks ka mitte (kui on kapis mõned järgi jäänud ja vaja lahti saada).
8. Chilli lisamine on vabatahtlik.
9. Novat, ja mingi hetk õngitse potist välja porgandi ja paprikatükk ning proovi kas need on hamba all mõnusad või veel liiga toored. Ja supp ongi valmis!

Kui teile ka muidu pisut vürtsised toidud meeldivad, siis ma garanteerin, et sellest supist tuleb hitt. Selline, mida hakkad iga nädal valmistama. Või üle nädala. Viimati kui ma Prismas käisin, ostsin tagavaraks valmis 4 pakki kookospiima. Õigemini, selle kookospiim pärast ma sinna läksingi. Head isu!

No comments: