9.5.08

Hurtigruten külastas Tallinna

7. mail leidis aset erakorraline sündmus, Tallinna külastas esmakordselt Norra kruiisifirma Hurtigruten 2007. aastal valminud lipulaev MS FRAM.
Pidulikku sündmust said oma silmaga kaeda ka need, kes olid kutsutud Hurtigruteni presentatsioonile, laevakülastusele ja külluslikule kruiisilõunale laeval.
Klassikaline Hurtigruteni reis viib mööda Norra rannikut Bergenist Kirkenesi ja tagasi. 12 päeva jooksul tehakse peatus 34 sadamalinnas – neid, kust minnes öösel läbi sõidetakse, saab tagasi tulles näha päeval. Paljud eelistavad siiski läbi teha vaid merereisi ühe otsa põhjast lõunasse, ka see on küllaldaselt uskumatuid elamusi pakkuv. MS Fram oli talv läbi teinud kruiisireise Antarktikas ning suundus põhja poole Gröönimaale, kus kruiisitades veedab oma suvehooaja. Viimased 2 on väga erilised ja eksootilised kruiisisihtkohad maailmas. Aastas reisib Hurtigruteni laevadega üle poole miljoni inimese, neist 80% on peamiselt Saksamaalt, Suurbritanniast ja Ameerikast pärit turistid. Norra kruiisidel näeb lisaks turistidele ka ohtralt kohalikke, sest nende jaoks on Hurtigruten Norra rannikut ühendav nabanöör, liinilaev, millega pääseb talvel läbimatute teede korral ühendusse maailmaga.

Nagu öeldud, on Fram laevafirma uusim alus, mis alustas meresõite 2007. aastal. Mõne RCCL-i laeva kõrval oleks Fram ilmselt nagu tikutops, kuid selle laeva eesmärk ongi mahtuda kitsastesse lahesoppidesse ja paikadesse, kuhu 3000 inimest mahutavad laevad iial lähedale ei pääse. Fram mahutab inimesi umbes 300 kanti.
Laev on väga ilus ja hubastes soojades toonides. Personali hulka kuuluvad põhiliselt naeratavad väikesekasvulised filipiinlased ja norrakad. Väga tähtsal kohal on laevas seminariruum, kus enne igasse sadamasse jõudmist tutvustatakse sealset loodust ja vaatamisväärsusi. Näiteks Gröönimaa kruiiside puhul räägitakse seal ka praktilisest infost, kuidas riietuda, kuidas käituda jne. Laeval on avar restoran, suurepärase vaatega baar, kohvik, lesila jne. Muuseas, õues, laeva terassidel on kaks kuuma veega mullivanni, kus võib ka külma veega kaelani sees istuda ja imetleda hingematvaid loodusvaateid.
Laeva kajutid meenutasid igati korraliku luksushotelli tubasid. Jällegi soojades toonides ja hästi maitsekalt kujundatud. Eriti isuäratav tundus muidugi rõduga sviit, kuid ka tavaline 2-inimese aknaga tuba oli igati normaalne. Sisekajut meenutas tavalist Tallinki või Silja Line liinilaeva kajutit, see on küll kõvasti odavam, kuid paljud vaated jääksid siis nägemata.
Laeva restoranis pakutud lõunasöök oli väga rikkalik ning peab tunnistama, et ilmselt kehtib ka Hurtigruteni laevade peal ütlus, et kruiisi jooksul võtad juurde umbes 2 kilo!
Lisaks käisid laeva väisamas ka ligi 20 ajakirjanikku, kelle jaoks korraldasime spetsiaalse kruiisiteemalise pressikonverentsi.

No comments: