8.9.17

Toscana hilissuvise päikese all

Kui me augusti viimastel päevadel Toskaanasse saabusime,  oli päike veel lõõskavalt kuum ja kraade üle 40C. Vähem kui nädala pärast pidi õhtul juba jaki õlgadele võtma, sest päevasedki temperatuurid enam palju üle 25C ei roninud. Viigimarju sai puu otsast süüa, viinamarjadki olid valmimisjärgus, aga granaatõunu pidi veel ootama. Itaalia, vana sõber, tervitas meid laisalt nagu alati.


Üks kõige ägedamaid elamusi sellelt reisilt oli Arezzo antiigilaat, puhas õnneasi, et õigel ajal, õiges kohas olime. Arezzo antiigilaat toimub iga kuu esimesel nädalavahetusel linna keskväljakulähedases pargis, mis on paksult täis topitud mööblit, maale, portselani, kangaid. Ma olen enne paaril sellisel käinud Prantsusmaal ja Belgias, aga nii suurt pole enne näinud. Kahjuks või õnneks ei mahtunud Fiat500-sse ega lennukipagasisse suuremaid mööblitükke, aga ostsin mälestuseks 2 Itaalia portselanist teetassi.


Teine kõige meeldejäävam asi oli ise süüa tegemine, mis on puhas rõõm, kui käepärast on nii palju maitsvaid värskeid tooraineid. Oh, need tomatid! Ja pühvlimozzarella. Mereannid. Värske pasta. Esimest korda proovisin ise teha küpsetatud suvikõrvitsaõisi. See roog kroonis meie kõiki muid kokakunstilisisaavutisi ja kohalikke restoranielamusi. Retsept on imelihtne ja siinkohal meeldejätmiseks vajalik talletada.

Vaja läheb:
- Suvikõrvitsaõidi
- Olliviõli
- Õrnalt soolast õiget ricottat (soola võib ka ise lisada)
- Värsket piparmünti

Sega kausis ricotta hulka hästi natukene soola, oliiviõli ja haki juurde värsket piparmünti. Münt on oluline lisand, sest selle maitse mängib eriti mõnusalt ricotta ja õielihaga. Täida õied ükshaaval ettevaatlikult täidisega, pöörita oliiviõlis ja aseta ahjuvormi. Kui kõik on valmis, vala veel veidi õli peale ning pane 180C ahju küpsema umbes 20 minutiks. Naudi kohe näiteks koos värske saiaga. Ricotta hulka võib soovi korral segada ka kitsejuustu. Hoiatus: viib keele alla.


Lõõgastushetkedel kahetsesin, et mul ei olnud kaasas Frances Mayesi Toskaana raamatuid, mis on ammu läbi loetud. Järgmisel korral võtan kindlasti kaasa - meeleolu loomiseks ja sisseelamiseks. 

No comments: