30.8.15

Road trip: Pello - Haparanda

Torne Valley or Torne River Valley (Finnish: Tornionlaakso, Swedish: Tornedalen, Meänkieli: Meänmaa) lies at the border of Sweden and Finland. It is named after the Torne River flowing through the valley and into the Gulf of Bothnia.
(Wikipedia)


Lapimaal ringi sõites (ma ei julge võtta vastutust ja öelda, et kogu Soomes) on selline mõnus ilming, et maantee jookseb tavaliselt kahel pool suuri jõgesid. Nii on meil Kemijõe idapoole tee ja läänepoole tee, Ounasjõe idapool ja läänepool ning ka piki Tornio jõge saab sõita nii Soome poolt kui teiselt poolt Rootsi poolt. Seda Rootsi poolset trippi ma tahaksingi täna üles tähendada ja soovitada. 

Rootsil, nimelt, on mingi eriline nunnufaktor. Lisaks sellele, et Tornio-org on looduslikult imekaunis ja pahviks löövaid maastikuvaateid tulvil, on maantee äär pikitud täis nunnusid värvilisi majakesi, kus kaunites lilleaedades lehvivad Rootsi lipud. Kust iganes rootslastel selline ilumeel pärineb, igal juhul on nende külad ja talud märkimisväärselt kaunimad kui Soome poole peal. 

Rovaniemist tulles on kõige lähen piiri ületada Pellos. Külasta tee peal Pello keskusesse jäävat antiigi-kirppist ja linnaservast 1 km kaugusel asuvat kompleksi nimega "Vihreä pysäkki" - roheline peatus. Selles rohelises teeäärses keskuses asuvad kohaliku piirkonna turismiinfo, skandinaavia disaini kauplus Seitashop (väärib külastamist!), Pentiki tehasepood ja Marimekko väike salong. 

Pello sillast teisel pool ongi juba Rootsi-Pello ning sõit lõuna poole võib alata. Tee peale jääv as Svansteini külas asub suusa- ja vabaajakeskus Svanstein Lodge. Juoksengi külas saab pilti teha Arctic Circle-i / Polaarjoone peal. Kogu sõidu vältel jääb tee peale rohkelt romantilisi külakesi ja looduskauneid kohti. Soome poole peal on sama sõit rohkem "maantee moodi". 

Haparanda on kohalik piirilinn-shoppamismeka. Lisaks tillukesele armsale puidust vanalinnale on siin Ikea, Iittala Outlet, Euroopa (?) suurim kommipood (Candy World), Haglöfs Outlet, Fjällraven Outlet ja palju-palju muud. Sisustushuvilistel tasub ka üles otsida selline kauplus nagu Rusta. 

Haparandast edasi Rootsi poole sõites jätkub veel pikalt kauneid kohti. Luleast lõunapoole pole veel käinud, aga küll võtab ette sellegi. 

No comments: