25.4.11

La Mare Aux Oiseaux

Mingil teadaolematul põhjusel ma olen alati armastanud ja ülistanud Prantsusmaad. Seal on mingi elegantne romantiline salapära, ainult Prantsusmaale omane laiajooneline kitsarinnalisus, mingi heatahtlik lohakus ja naivistlik pahatahtlikkus. Inimesed, kes on seda kogenud, teavad, millest ma räägin.

Lisaks muule heale, on Prantsusmaa täis tillukesi turismipärleid ja üks selline on Läänerannikul Bretagne maakonnas asuv butiikhotell La Mare Aux Oiseaux. Rahvusvaheliste tärnimärgituse järgi on hotellil kõigest kolm kuldset tähekest, kuid palju suurema kaalu teadjate silmis annab üks üliväärtuslik Michelini täheke, mis hotellile ja selle restoranile omistatud on.
La Mare Aux Oiseaux on väga eriline paik. Selle omanikuks, mentoriks, edasiviijaks ja peakokaks on 40-aastane Eric Guérin, kelle ideede põhjal on sündinud oaas keset kolgast. Väike hotell, kus on vaid 15 külalistetuba, avati esmaskordselt 1995. aastal. Tillukeses Brière’i külas asetsev majutusasutus asub peaaegu otsesõnu "maailma lõpus", külast edasi ei lähe enam ükski tee. Aeg ja ilm Briere'is oleksid justkui peatunud, mõni ütleb isegi, et see on ajatu paradiis. Põhjus, miks inimesed sinna "pärapõrgusse" üldse lähevad, on kohalik eluolu, maastik ja loodus. See on karm ja jämedakoeline Prantsusmaa. Äratuskella asemel äratab teid tõenäoliselt kohalik kukk ning Eric ja tema abikaasa võtavad saabujaid vastu justkui oma koju, mitte kui elegantsesse butiikhotelli.
Ometi on see karmiilmelisus suurepäraselt kombineeritud tänapäevaste mugavustega. Eric Guérin on tõeline talent kokanduses ning tema pakud õhtusöögid pole mitte lihtsalt söömaajad vaid kunstiteosed. Ainuüksi roogade pärast tasuks see koht üles otsida. Michelini tärn pole paigale antud asjata. Ericu restoran pakub kombinatsiooni traditsioonilisest ja modernesest köögist. Kasutusel on ainult kohalik hooajaline tooraine, mida peremees vastavalt inspiratsioonile kasutab ning mille kõrvale pakutakse parimat kohalikku veinitoodangut.

Kogu asja mõte on pakkuda külastajale enamat kui lihtsalt hotellimajutust, pakkuda põhjust tulla ja kogeda teistmoodi mõtlemist, teistmoodi kogemusi. Vägagi tõenäoliselt te ei satu Bretagne maakonnas asuvasse Brière’i külakesse. Aga kui satute, siis ei kahetse.

3 comments:

alari said...

"laiajooneline kitsarinnalisus, heatahtlik lohakus ja naivistlik pahatahtlikkus" - sa ei mõeld neid ju ise välja? nii krdi täpsed!

Annekreet said...

no näed, mõnikord ma võin sõnadega päris osav olla! ;)

Anu V. said...

Mu meelest oled Sa kogu aeg sõnadega nii osav, et ma tahaks lihtsalt su aju kaaperdada.
A.V.