25.9.09

Loneli Planet Fug

Müüki saabus uus partii Lonely Planeti reisiraamatuid, seal hulgas tuliuus väljaanne Lonely Planet Estonia, Latvia & Lithuania. 5. trükk, välismaal publitseeritud mais 2009. Lonely Planet on armastatud reisiraamatute sari. Turundustekst räägib meile nii:
Ingliskeelne Lonely Planet on usaldusväärne reisijuht, mis ei räägi mitte ainult arhitektuurimälestise ilust vaid ütleb ka, millise trammiga seda vaatama saab minna ning mis ajal on kõige lühemad piletijärjekorrad. Lonely Planeti autorid on kõige tavalisemad reisifanaatikud. Neid ei sponsoreerita kohalike ettevõtjate poolt, see tähendab, et nad maksavad samapalju kui kogevad neidsamu üllatusi, mida kogevad tavalised reisijad. Ainuke vahe on selles, et sina tead juba üllatusteks valmis olla.
Kohe võrdlemisi esimestel lehtedel tahab raamat oma andunud lugejale tutvustada Baltikumi Highlights-e koos fotodega. Number üks on "Baltic architecture". Mnjah, ok.
Number kaks on "Latvia's castles" ja selle all foto lagunenud lossivaremetest. Mul tekib kohe esimene protestihetk. Miks mitte Estonian castles ja manor houses? Esiteks on meil neid rohkem kui Lätis ja tunduvalt paremini säilinud. Aga olgu.
Kolmas higlight: Vilsandi, Estonia. Selle all foto Viljandi lossivaremetes asuvast rippsillast ja juurest tekst sellest, kuidas Vilsandi on väga tore koht, kus aega veeta. Nüüd ma juba olen ärritunud kergelt. Neljas kõrghetk on Art Noveau ja Wooden Houses. Kuigi Baltic architecturet juba kord ju mainiti?
Ja nüüd, viies kõrghetk: Latvias Song & Dance Festival ja siis lugu sellest, kuidas lätlased ennast Vene impeeriumi ikkest vabaks tantsisid ja laulsid. Selge see, et tõelise eestlase jaoks viimane piisk! Mismõttes Baltikumi suursündmuseks on lätlaste laulupidu, mis on tunduvalt noorem ja väiksem, kui meie laulupidude traditsion, ah?

Ja mul tekib küsimus, kui meie oma maa kohta Lonely Planet sellist vassi ajab, miks ma teda siis teiste riikide osas usaldama peaksin?

No comments: