16.10.06

Nädalavahetus Jurmala Spas

Ma ei saa üldse aru, kuidas Läti EU-sse saanud on. Sest see, mis seal toimub, meenutab küll pigem nõuka aja lõppu kui moodsat Euroopa riiki. Või siis olid minu ootused liiga kõrged.

Sissesõit Jurmalasse.
Juba enne oli teada, et Jurmala piiril on piletiautomaadid, kust tuleb lunastada sissepääasuluba. Me olime selleks 100% valmis, kuni juhtus see, et kõigepealt tuli kiirteel silt: Jurmala 8 km, siis tuli järgmine silt ENTRANCE ja selle kõrval nool to Ventspils ja edasi tuli polizia, kes meid kinni pidas ja trahvida tahtis, kuna olime sõitnud ilma piletita keelumärgi alt läbi. Polizia oli täpsemalt miilits, kelle päevateenistus sellel teelõigul on ilmselt sama hea kui lotovõit. Sest kuna Balti semiootika imbetsiilsus meenutab lõksu järjest ja järjest võõramaiseid autosid. Aga, väike jootraha (meie puhul oli see 10 lt) miilitsale ja võid minna! Mind ajas see hirmsasti vihale, sest ma põhimõtteliselt ei toeta sellist kuritegelikku aktsiooni. Aga mis sa hing teed, ametlik trahv on 200 lt ja midagi nagu vastu vaielda ka pole, sest sildid on väljas ja oma viga, kui sellest aru ei saa.

Teate ju küll Tartu hüüdlauset "Heade mõtete linn", või Pärnu oma "Ela või ise!".
Samasse zanrisse kuuluvalt võiks Jurmala Spa tunnuslause olla: Jurmala Spa "Trahv 200 latti!" Just selliseid hoiatuskirju oli muidu igati moderne hotell täis igal sammul. Käteratiku toast välja viimine/kaotamine - trahv 200 latti. Hommikumantli rikkumine või kaotamine, trahv 200 latti. Fuajees suitsetamine - trahv 200 latti. Jne, lõpuks see tundus juba naljakas, et kas seal on üldse mõnda asja, mille eest ei ole trahvi ette nähtud?

Spa teenindus, või siis asjaajamine on kõrgem pilotaaz.
Esiteks selgus kohapeal, et meile on suudetud broneerida majutus nendeks kuupäevadeks, aga kõik spa protseduurid on mingil põhjusel kinnitatud 28.10 (ehk siis kaks nädalavahetust tulevikku). Tundub natuke uskumatu, sest mina kliendina tellin ju kogu paketi ühest kohast, aga spas kohapeal on kolm eraldi üksust, nagu selgub, kes omavahel ei jaga maad ega ilma. Pärast parajat närveldamist, pikki telefonikõnesid ja vihaseid nägusid selgub, et hoolimata esialgsetest vastuväidetest on protseduurid siiski võimalik ümber tõsta ja rahu saabub maa peale. Samal ajal teenindus on pigem pahur ja v astumeelne, selle asemel, et peegeldada püüdlust kliendi soovile vastu tulla.

Jurmala nostalgia.
Ma ei ütle ühtegi halba sõna Jurmala linna kohta, see on väa ilusa graatsilise arhitektuuriga merekuurort. Spa asub üsna peatänava ääres ning sellepärast pole kaugele promeneerima minna. Jurmala on Pingviini jäätis ja Bistro: samasugused nagu Tallinnas 90-ndate alguses. Logo on sama, tekst on sama, tekitab suurt elevust, sest kes siis pingviini jäätist ei mäleta! Sekka ilusti korda tehtud majadele on peatänaval ka mahajäetud või põlenud tantsuklubid vms suuremad ehitised. Kohutavalt palju hulkuvaid kasse, kes välirestoranides einetajatel vasu jalgu hõõruvad ja maiuspalu noosivad.
Ühte poodi astume ka sisse. Mul on lausa julgust ühte kampsunit katsuda, mille peale me saame valju riidlemise osaliseks. Et ei tohi katsuda asju. Silmadega vaadatakse, kui vaja. No tõesti!

Hotellibaar ja mahlasaaga.
Igasugune teenindussituatsioon tundub siinsetele ettekandjatele ülejõu käivat. Kui me õhtul otsustame veel hotellibaaris istuda ja midagi näksida ja limpsida, siis jookseb nooruke kelner täielikult umbe. Kõigepealt teatab ta, et tellida saab veel ainult mõne minuti, sest köök pannakse kohe kinni (kuigi restoran on paksult rahvast täis). Minu tellitud värskelt pressitud apelsinimahl osutus tõeliseks pähkliks. Sest kui "apelsinimahl" kohale tuuakse, meenutab see värvi poolest pigem porgandimahla ning maitseb nagu õunamahl. Veel segasemaks läheb luhu tsheki peal, seal on nimelt kirjas, et ma olen tellinud pool liitrit õunamahla ja pool liitrit greibimahla. Vaat, ei ole!
Aga ettekandja selgitab, et see mahl tehti pool ühest ja pool teisest. Kuigi ma pean tunnistama, et liitrise kannu asemel oli 33 cl klaas.

Ma kujutan ette, et suvel võib Jurmala äärmiselt ilus koht olla.
Siis kui päike paistab ja rannad avatud, sest rannad on tõepoolest muljetavaldavad. Talvel tasub minna ainult odava sooduspaketi pärast nagu meie käisime. Ja olla võiks pisut pikemalt kui 1 öö.
Nii ei jõua kohapeal eriti sisse elada!

Pekid Lätimaal:

No comments: